Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Българското месо е маркирано със син печат, припомнят от сектора. Червеният цвят на печата пък е знак, че продукцията е внесена от чужбина.

“Съветвам крайният потребител да е особено внимателен. Ако се налага – дори да изисква документи и сертификати за произхода. Миналата година имахме много неприятен и дори куриозен случай. Във ферма край Кърджали инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните откриха над 30 тона агнешко от Македония, което бе приготвено за заличаване на червения печат и слагане на син – сякаш овцете са гледани у нас.

Подобни нелоялни практики с цел трупане на печалби са изключително некоректни и опасни. На шега бих казал, че македонското пак си е българско, но животните не са гледани по регламент, какъвто има у нас“, каза пред “Труд news“ Симеон Караколев от Овцевъдната асоциация.

Миналата година Агенцията по безопасност на храните извърши над 4000 проверки по Великденските празници. При тях бяха констатирани десетки нарушения заради изтекъл срок на годност или липса на всякаква документация. Над 1400 кг хранителни продукти бяха насочени за унищожение в екарисаж. Сред тях – месо, яйца, прясно мляко, както и плодови сокове.