Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Българската общност в Букурещ ще има свой православен храм и той ще се казва „Свети Йоан Рилски“. Това съобщи Русенският митрополит Наум, който е председател на неправителствената организация, създадена за построяването на църквата.

В румънската столица е определен терен с площ 2500 квадратни метра, на който ще се построи храмът и културен дом за нуждите на нашата общност. Според митрополита е напълно възможно първата копка да бъде направена през май идната година. Идейният проект е готов и е дело на архитектурно бюро „Томалевски“. Изготвя се техническият проект и се очаква работата по него да приключи до януари-февруари 2020 г., уточни митрополитът.

Предстои да се разреши въпросът с финансирането, като очакванията са нашата държава да подпомогне строителството на храма. Имало готовност за дарения и от български фирми, които работят в Румъния.

Българската общност в Букурещ посещаваше църквата „Свети пророк Илия“ – Хан Колця, където службите се извършваха и на румънски, и на български език. През 2009 г. обаче бе забранено служенето на български език.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.