Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Българската общност в Букурещ ще има свой православен храм и той ще се казва „Свети Йоан Рилски“. Това съобщи Русенският митрополит Наум, който е председател на неправителствената организация, създадена за построяването на църквата.

В румънската столица е определен терен с площ 2500 квадратни метра, на който ще се построи храмът и културен дом за нуждите на нашата общност. Според митрополита е напълно възможно първата копка да бъде направена през май идната година. Идейният проект е готов и е дело на архитектурно бюро „Томалевски“. Изготвя се техническият проект и се очаква работата по него да приключи до януари-февруари 2020 г., уточни митрополитът.

Предстои да се разреши въпросът с финансирането, като очакванията са нашата държава да подпомогне строителството на храма. Имало готовност за дарения и от български фирми, които работят в Румъния.

Българската общност в Букурещ посещаваше църквата „Свети пророк Илия“ – Хан Колця, където службите се извършваха и на румънски, и на български език. През 2009 г. обаче бе забранено служенето на български език.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US