Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Днес Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит чества своя 74-ти рожден ден.

Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. След основното си образование, учи и завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

Две години е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия. От 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия в София.

На 3 август 1975 г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим. На 15 август патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а през март следващата година в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ и за йеромонах. От 30 септември същата година той е диригент на Софийския свещенически хор, а по-късно е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски“ и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а през 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г., след което е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.

В края на 2001 г. Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

През декември 2008 г. Русенски митрополит Неофит получава званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Р България с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията му е извършена още същия ден в храмът „Св. Александър Невски“ в столицата. Той продължи да е и временен наместник на Русенския престол до момента на каноническия избор на новия Русенски митрополит Наум, проведен в Синодалния параклис „Св. цар Борис“ на 23 март 2014 г.

Първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 г., в катедралния столичен митрополитски храм „Св. Неделя“ в съслужение с архиереи и духовници.