Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Специализираната прокуратура участва в международна операция по разследване на италианските власти, при която е неутрализирана престъпна група за измами с внос на нови и употребявани автомобили от Германия, съобщиха от прокуратурата.

Във връзка с разследването са били здадени европейски заповеди за разследване за изпълнение в България, Чехия и Германия.Към момента 60 лица са заподозрени за измами за избягване плащането на ДДС за най-малко 6,3 милиона евро. Над 200 автомобила са били регистрирани с фалшиви документи в Италия и са продавани на цени под пазарните.

По време на операцията е иззето имущество за близо 2 милиона евро на основния заподозрян за измамите. Между 2015 г. и 2020 г. той организира незаконна дейност около вноса на автомобили от Германия. Автомобилите са продадени на италиански клиенти, които се възползвали от по-ниски цени поради по-ниските данъчни ставки върху германските превозни средства.

Измамите са извършени чрез използване на фалшифицирани фактури и търговия чрез въртележка от фирми, създадени за тази цел. Под претекст, че автомобилите се продават в други държави-членки на ЕС, се избягвало плащането на ДДС. За регистрация на автомобилите са използвани фалшифицирани документи, а процедурите по измамата били узаконявани като се използват и фалшиви фактури за сделки с недвижими имоти.

По данни на Евроджъст общата търговска стойност на измамата възлиза на най-малко 53,5 милиона евро. По време на дейността си извършителите не само фалшифицират, но прикриват и унищожават официални документи, за да скрият измамата.

Разследването на схемата е започнато от Финансовата гвардия на гр. Пескара в Италия под надзора на прокуратурата на града. Издадени са европейски заповеди за разследване за изпълнение в България, Чехия и Германия.

Трансграничното съдебно сътрудничество по случая между държавите членки на ЕС е координирано от Евроджъст, където е създаден координационен център, подпомагащ изпълнението на европейските заповеди за разследване с участието на Националните бюра на четири държави – България, Германия, Италия и Чехия.