Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще предложи утре на заседанието на МС да бъде одобрено отпускането на 200 000 лева за Албания от средствата на МВнР от помощта за развитие. Това съобщи самата тя пред журналисти.

„Около 30 български спасители вече пътуват към Албания заедно с техника, след силното земетресение в страната. Официално съобщените жертви са 14, възможно е да станат и повече, най-належащата в момента нужда е спасяването на хората и разчистването на отломките, затова е нужна специална техника и добре обучени хора. Българската страна е готова да окаже всякаква помощ, каквато е необходима, в постоянна връзка сме с техните власти“, допълни Захариева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че няма пострадали български граждани, нито един българин не е потърсил съдействие на спешните телефони в МВнР или в посолството ни в Тирана. В посолството ни е формиран кризисен щаб и служителите там са на разположение. В Албания живеят около 10 хиляди български граждани.

„Това е най-силното земетресение от 1979 г. там досега“, коментира външният министър и изрази съболезнования за трагедията.

България е готова да окаже незабавна помощ при спасителните дейности след земетресението в Албания, заяви по-рано и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, като уточни, че разпореждането е на премиера Бойко Борисов. Маринов е разговарял с албанския си колега и е заявил готовност при нужда от албанска страна да бъдат изпратени екипи за търсене и спасяване на хора, следови кучета, техника и медицински екипи. С организацията е натоварен шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

В същото време румънският министър на отбраната Николае Чука одобри изпращането на два самолета на военновъздушните сили – C-27J Спартан и C-130 Херкулес, които ще транспортират до Албания издирвателно-спасителен екип, както и необходимото оборудване и техника, съобщава Аджерпрес. Екипът от Главния инспекторат за извънредни ситуации се състои от 52 специалисти, които ще се включат в мисии за издирване на оцелели под развалините в зоната, засегната от земетресението с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер, което разлюля страната тази сутрин.

Междувременно албанският министър на отбраната Олта Джачка обяви, че армията е „на крак“ за преодоляване на последиците от силния трус.

Здравното министерство пък уточни, че около 600 души са ранени, като някои от тях са в много сериозно състояние.

Излъчени по телевизията кадри показаха как хора ликуват, когато изпод руините на рухнала сграда в град Дуръс бе намерено живо дете.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.