Не бъдете безразлични! Споделете новината:

България ще купи шест медицински хеликоптера и ще изгради площадки за тях при 15 или 20 лечебни заведения, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. В момента ние единствени в ЕС не разполагаме с медицински хеликоптер.

Финансирането ще бъде осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

„Ако не се забавят нещата, ще са необходими 2 години от поръчката на хеликоптерите до доставката им“, обясни министър Кацаров.

„Изграждането на площадките не е много скъпо“, допълни той и посочи, че те няма да са върху покривите на лечебните заведения заради конструкциите на сградите.

През март от регионалното министерство обявиха, че е обявена поръчка за купуване на два медицински хеликоптера. Те са предназначени за спешната помощ и ще се използват за пренасяне на тежки пациенти, при трансплантации и при масови инциденти.

Двете машини ще бъдат купени с пари от европейските регионални фондове и се очаква да струват 20 млн. лева. Офертите ще се събират до 29 май.

Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

 

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК