Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Европейската комисия (ЕК) получи писмо от министрите на вътрешните работи на 12 държави-членки на Европейския съюз с искане за изменение на Шенгенския кодекс за границите и за разрешаване на инсталирането на физически заграждения по външните граници на общността. Това обяви на пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мамер, предаде Nova.

„Да, получихме такова писмо и ще отговорим на него“, каза той.

На 7 октомври до Европейската комисия беше изпратен апел от ръководителите на Министерството на вътрешните работи на Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия.

В него се подчертава, че Шенгенският кодекс „не предвижда физическо заграждение“, но неговото изграждане „е ефективна мярка за защита на границите, обслужваща интересите на целия Европейски съюз“. Авторите на писмото смятат, че „тази оправдана стъпка трябва да получи допълнително адекватно финансиране от бюджета на ЕС като приоритет“.

Министрите на вътрешните работи добавиха също, че „никоя трета държава не трябва да може да използва европейската система за предоставяне на убежище, за да упражнява политически натиск върху държавите-членки на ЕС и да ги изнудва“.