Не бъдете безразлични! Споделете новината:

България и Италия ще работят активно за прекратяването на всички нелегални превози на отпадъци. Това каза министър-председателят на Италия Джузепе Конте, който ще е на официално посещение у нас по покана на българския премиер Бойко Борисов.

Той обяви, че е разпоредил на италианския министър на вътрешните работи за тяхното прекратяване. „Не бива да се допускат нелегални превози на отпадъци“, отбеляза Джузепе Конте.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че в рамките на седмица двете страни ще работят взаимно, за да се разбере дали някой се опитва да заобиколи закона, възползвайки се от свободното движение на стоки в Европейския съюз. „Ще накажем виновните, ако има такива“, изтъкна Борисов.

Това, че може да има свободно движение на стоки в Европейския съюз, не означава, че трябва да става нелегално, изтъкна Джузепе Конте. „Абсолютно трябва да бъде изкоренен всеки стълб на нелегалност“, заяви още италианският премиер.

Италия е на първо място в Европа по превенция на коронавируса и неговото разпространение, отчете Джузепе Конте. Той посочи, че са набелязани много мерки на италианските пристанища. Бойко Борисов смята, че за да се ограничи разпространението на този вирус, трябва да се работи активно и срещу нелегалната миграция.

По време на разговора им на „четири очи“ двамата премиери са обсъждали двустранните отношения и възможностите за още по-активното им развитие.