Не бъдете безразлични! Споделете новината:

България е напът да постигне стратегическата си цел да стане член на еврозоната през април догодина благодарение на успешното председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички индикации сочат, че страната ни ще получи покана за „чакалнята“ за еврозоната паралелно с членство в банковия съюз. Това каза президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по време на конференцията BalRec, организирана от Градът медиа груп, пише Investor.bg.

Според Плевнелиев приемането на България в еврозоната ще е от полза за индустрията, тъй като ще донесе стабилност, прогнозируемост и по-голямо доверие на пазарите към България. По думите му успешното председателство на Съвета на ЕС е направило много за доброто име на България и е позиционирало страната ни като ръководен фактор на Балканите и предприемачите и банките трябва да се възползват от това.

Според Плевнелиев България стои добре на фона на нестабилността на световната икономика със стабилен ръст на икономиката, ниско ниво на безработицата и на инфлацията, ръст на заплатите и стабилна банкова система. „Очаква се през 2021 г. размерът на средната работна заплата у нас да достигне 1400-1500 лв. Общата задлъжнялост на България намалява с рекордни темпове до около 20% от БВП, а това е добра предпоставка за стабилност и прогнозируемост. Дори навън да духат силни ветрове, ние сме добре позиционирани да ги преодолеем“, посочи Плевнелиев.

Tой обаче предупреди, че България не е имунизирана от глобалната несигурност, забавянето на икономиката на еврозоната и очакваното навлизане в рецесия на Германия, която е най-големият външнотърговски партньор на страната ни. „България трудно може да поддържа висок растеж, ако икономиките на държавите около нас се забавят или навлязат в рецесия“, заяви Плевнелиев и допълни, че това може да доведе до корекция в някои сегменти заради свръхпредлагане. Според него обаче тя може да е здравословна, защото ще укроти амбициите на някои играчи на пазара за непазарни печалби.

Според Плевнелиев България може да ускори инвестициите, дори когато има забавяне в региона, а стратегическите инвестиции могат да изстрелят страната ни напред.

Той призна, че въпреки положените усилия и по нелогични по думите му причини заводът на Volkswagen вероятно ще отиде в Турция, но въпреки това преговорите по сделката са позиционирали България по нов начин на картата. Плевнелиев заяви, че има интерес от други стратегически инвеститори, с някои от които вече са започнали преговори, без да посочва конкретни компании.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US