Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Обадиха ми се от официалната мърчандайз компания на Metallica и споменаха, че са виждали мои работи за други банди – в случая за една шведска група Ghost. Не е имало конкурс за плаката, каза Дидо Пешев, илюстратор и музикант, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

„В началото аз се свързвах с групите чрез мои приятели, които са тур мениджъри и организатори на концерти. След това започнаха самите мърчандайз компании да се свързват с мен“, обясни той.

„Винаги се опитвам плакатите да дават винтидж усещане, все едно са изровени от шкафа,“ допълни Пешев.

Във всеки плакат има някаква символика.

„Този плакат за концерта на Metallica във Варшава изобразява крилат полски хусар и е препратка към песен на групата от първия им албум – The four horsemen (Четирите конници). Символ е и знамето, което е част от логото на Metallica и албума им от 1989 г.“, казва Пешев.

 

Художникът посочва, че от бизнес гледна точка е по-успешно другото му занимание с илюстрации върху дрехи.

„Плакатите много помагат и на бранда ми, който се припознава от аудиторията на всички тези групи. Целта ми за следващата година е да наблегна повече на концертните постери“, допълва той.

„Опитвам се плакатите ми да изглеждат органично и мога да кажа, че природата и разходките в планината ме вдъхновяват“.

„Във всеки плакат се опитвам да влагам символика, която представя групата или албума им, защото това са плакати за турнета. Работата по един подобен плакат отнема около месец по 4-5 часа дневно“, заяви Пешев.

„Музиката много ме зарежда за рисуването и обратно. На 28 ноември в София в клуб Mixtape 5 ще е промоцията на новия албум Peacemaker на групата ми Last Hope. Този месец ще представим и обложката, която съм рисувал аз“, каза в заключение Дидо Пешев.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК