Не бъдете безразлични! Споделете новината:

От управата на Зоопарка се надяват животните да се климатизират и размножат.

Във вторник вечерта в Бургаския зоопарк пристигнаха нови обитатели. Това са единствените представители у нас на антилопи от вида Гарна. Наричани още еленови антилопи или индийски черни антилопи – те могат добре да се приспособят към нашите климатични условия, казват от Зоопарка.

Първите стъпки на българска земя на семейството антилопи Гарна бе в обичайния за тях елегантен стил с високи подскоци и бързина. Гарна са красиви средно големи антилопи, известни като кухороги бозайници, при които само мъжките имат спираловидни рога.

„Произхожда по принцип от Индия, непретенциозен вид. Характерното е, че мъжкият има много красиви завити рога. Колкото по-голяма възраст е, толкова по-големи стават рогата му. И другото интересно нещо е, че е много живописно обагрен, около очите, тялото”, обясни управителят на Зоопарка в Бургас Кръстьо Дъбов.

Антилопата Гарна може да отскочи на височина и над два метра и може да развие скорост до 80 км/ час. Обичат равнини и открити пространства и са известни като устойчив вид. В зоопарка в Бургас се надяват, че в следващите дни антилопите Гарна ще се климатизират и ще се почувстват добре в своя нов дом. Техни съседи са други нови обитатели – перуанските алпаки.

„В България за първи път влизат такива антилопи, дай боже за догодина да се размножат и да са повече при нас”, надява се Дъбов.

Новите антилопи в зоопарка в Бургас са млади, на около 4 години и през пролетта може да имат малки. Ако бъдат отглеждани добре, продължителността на живота им може да достигне 15 години. А мъжкият представител се очаква да добие внушителна осанка със спираловидните си рога.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК