Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Нов модел за финансиране на обществените медии, който ще доведе до дълго отлаганото създаване на фонд „Радио и телевизия“, предлага БСП. Основната идея е държавата да отпуска финансиране за Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ), което е обвързано с брутния вътрешен продукт.

„В момента субсидията на обществените медии зависи от финансовия министър, тъй като се определя със закона за бюджета. Нашето предложение е субсидията за фонд „Радио и телевизия“ на година да бъде 1.5 промила от брутния вътрешен продукт (бел. авт. – БВП е над 100 млрд. лв), което да позволи планиране на разходите на обществените медии“, коментира пред „Дневник“ депутатът от „БСП за България“ Антон Кутев, който е един от вносителите на промените. В мотивите към законопроекта пише, че финансовото състояние на БНТ е критично, като дефицитът й ще надвиши 70 млн. лв.

Според предложенията за промени в Закона за радио и телевизия, които депутати от БСП са внесли днес в Народното събрание, фонд „Радио и телевизия“ трябва да заработи от 1 януари 2021 г., като дотогава Съветът за електронни медии (СЕМ) избере неговото ръководство и определи правила за работата му.

Фонд „Радио и телевизия“ трябваше да започне да функционира от 2007 г., но създаването му постоянно се отлага. Предполага се, че една от причините за това е, че той трябва да започне да събира такси от потребителите на обществените медии. Депутатите от БСП предлагат таксите да отпаднат.

Освен обществените медии БСП предлага фондът да финансира и частните радиа.

Предложението е частните радиа, които излъчват български музикални произведения най-малко 30 на сто от месечното програмно време, да могат да получават не по-малко от 2.5 на сто от всички средства във фонда. Същото ще важи и за общественото радио. Изискванията за финансиране са произведенията да се излъчват в часовия пояс от 7 до 21 часа, а най-малко 10 на сто от тях да не са създадени преди повече от 5 години. Контролът ще се осъществява от Съвета за електронни медии.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК