fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

БСП поиска да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на досъсебни производства. Според червената шефка Корнелия Нинова в момента държавното обвинение не подлежи на отчетност, а това будело усещане за несправедливост и за произвол.

За да се сложи край на това БСП внася поправки в НПК, с които съдът да проверява прокуратурата. Нинова смята, че има силна обществени нагласи в тази посока.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче призна, че неговите съпартийци имат резерви към предложението на БСП, макар че все още конкретните текстове на левицата не са внесени в деловодството на парламента.

„Този дебат се води от известно време без да видим ясно предложение, но и в момента има съдебен контрол върху някои от актовете на прокуратурата, обвинителните актове се разглеждат в съдебно заседание и съдът се произнася по тях“, посочи той.

Ципов допълни, че и сега има институционален контрол в прокуратурата.

„Въведе ли се и съдебен контрол, от БСП да отговорят, ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство“, призова той левицата.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.