Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Британски лекари са установили, че липсата на витамин D може да причини развитието на тежка форма на COVID-19 в човешкото тяло, пише вестник “Експрес“.

Група учени от няколко изследователски центъра във Великобритания сравниха географската ширина с тежестта на хода на коронавируса в популацията. Оказа се, че в региони, където сезонният дефицит на витамин D е често срещан, по-често се регистрират случаи на тежка инфекция.

„Дефицитът на витамин D е доминиращият рисков фактор за тежка коронавирусна болест“, каза д-р Гарет Дейвис.

По-късно изследователите потвърдиха своята теория в лабораторни условия. Те стигнаха до заключението, че витамин D е в състояние да блокира разграждането на протеиновите структури в тялото, които предотвратяват цитокиновите бури.

„Вирусът е насочен към протеинов скок на повърхността на клетките, наречен ACE2, който е част от системата ренин-ангиотензин (RAS)“, обясни ученият.

Според него изчерпването на тези протеини поради липсата на необходимите вещества води до неконтролирано възпаление на тъканите и органите.

Експертите възнамеряват да продължат своите наблюдения през цялата година, за да потвърдят окончателно връзката на тези фактори, каза Дейвис.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК