Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Боряна Калейн донесе първа европейска титла за България в многобоя от 29 години насам, след като спечели златния медал на континенталния шампионат в Баку (Азербайджан).

Българката изигра силно композиции си и събра 131.000 точки.

Другата националка Стилияна Николова също се представи отлично и взе бронзовото отличие със 129.500 точки, информира БТА.

Последната европейска шампионка за България в многобоя е Мария Петрова от Солун (Гърция) през 1994 година. Миналата година на Евро 2022 в Тел Авив Боряна Калейн стана втора в многобоя, а Стилияна Николова – трета.

Сребърното отличие в Баку спечели световната шампионка от София 2022 София Рафаели (Италия) със 129.550 точки. Състезанието беше изключително оспорвано и се реши в последната ротация и след изпълненията на Рафаели с топка и на Калейн с бухалки.

Българката излезе последна на килима и с изключително силна игра заслужено спечели европейското злато. Боряна Калейн игра първо с лента и в началото на композицията си допусна една неточност, но след това беше стабилна и беше оценена с 31.250 точки.

От щаба ни подадоха контестация за трудност с тяло, която беше уважена и съдиите я увеличиха на 31.750 точки. На обръч Калейн също се представи отлично и получи 33.250 точки.

В третото си излиза на килима тя показа красивото си съчетание с топка по най-добрия начин и взе 33.100 точки. В последното си изпълнение с бухалки националката беше безупречна и с 32.900 точки взе титлата.

Стилияна Николова, която има и бронзов медал в многобоя от Световното първенство в София 2022, започна надпреварата със съчетанието с обръч, игра много добре, артистично и получи 34.700 точки.

Българката изпълни отлично и композицията си с топка, за да бъде оценена с 34.750 точки. По време на своите „рок“ бухалки Николова допусна две малки грешки, но съчетанието ѝ е изключително трудно и получи 32.300 точки. Накрая с лента тя допусна грешки и има 27.750 точки, което ѝ бе достатъчно за бронза. Рафаели стана втора с разлика от едва 0.050 точки пред българката.

На 21 май Стилияна Николова и Боряна Калейн ще играят на финалите на три от четирите уреда, а Ева Брезалиева ще спори за отличията на лента. Европейското първенство продължава в 18.00 часа българско време с многобоя при ансамблите жени.

България е във втората група от 19:50 часа. В края на днешния ден ще стане ясен и отборният шампион, а националния тим води в класирането преди изпълненията на ансамблите.

Страната ни е отборен шампион от Тел Авив 2022, а в многобоя при ансамблите за последно има европейска титла в Гьотеборг (Швеция) 1990 година.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.