Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели мнозинство от 86 места в парламента, показва екзитпол. Тази изборна победа ще гарантира на торите достатъчно места в парламента да осигурят излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари, съобщи Ройтерс.

Според прогнозни резултати консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент. Лейбъристката партия е на второ място със 191 места, Шотландската национална партия получава 55, а партия „Либерални демократи“ – 13.

Екзитполът бе направен от три телевизии – Би Би Си, Скай и Ай Ти Ви – които обединиха сили да направят такива съвместни прогнозни резултати и на последните три парламентарни избора – през 2010 г., 2015 г. и 2017 г.
Само през 2015 г. прогнозните им резултати се оказаха неверни и консерваторите спечелиха с 14 места повече от предвиденото. Официални резултати се очакват по-късно днес.

Джонсън свика първите избори по Коледа от 1923 г. насам, за да разбие парализата в британския парламент, който в продължение на три години не можа да вземе решение как, кога и даже дали Обединеното кралство да напусне ЕС.

Сега премиерът ще опита да осигури бързо ратифициране на споразумението за Brexit, което той сключи с ЕС, така че страната да напусне блока на 31 януари, 10 месеца по-късно от първоначално планираното.

Петдесет и пет годишният Джонсън, лицето на кампанията за „Напускане“ на референдума през 2016 г., води предизборна кампания с лозунга „Нека да довършим Brexit“. Той обеща да намери изход от задънената улица с Brexit-а и да отпусне повече средства за здравеопазване, образование и полиция.

Борис Джонсън призова съпартийците си да празнуват, след като екзитполът прогнозира, че Консервативна партия печели абсолютно мнозинство на вчерашните избори, предаде Ройтерс.

„Надявам се, че ще празнувате довечера. Вие дадохте сила на тази кампания. Нямаше да се справим без вас“, написа той в имейл до членовете на партията.

Вторият човек в опозиционната Лейбъристка партия, Джон Макдонъл, окачестви като „изключително разочароващо“ поражението на лейбъристите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Запитан в телевизионно интервю дали това е краят за него и за лейбъристкия лидер Джереми Корбин, Макдонъл отговори: „Нека видим резултатите сутринта и след това ще бъде взето решение“.

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж каза, че Обединеното кралство ще напусне ЕС, но може би няма да бъде осъществен твърдият Brexit, на който той е посветил политическата си кариера. „Ще имаме Brexit. Но дали ще бъде правилният Brexit? Може би не“, каза той пред Би Би Си.

Европейските лидери приветстваха факта, че очакваната победа на британските консерватори на вчерашните избори дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

„Това е много ясен резултат“, каза шведският премиер Стефан Льовен пред репортери в Брюксел след края на първия ден от срещата на върха на ЕС.

„Това означава, че сега ще преминем към нашата раздяла. Имаме 11 месеца да договорим сделка (за бъдещите отношения). Времето е много малко“, добави той.

Евролидерите ще обсъдят днес даването на мандат на Европейската комисия да преговаря за бъдещите отношения с Обединеното кралство. Очаква се то да напусне блока в края на януари, като е предвиден и преходен период до края на 2020 г.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US