Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще подкрепи предложено от президента на САЩ Доналд Тръмп споразумение с Иран, което да замени ядрената сделка от 2015 г. Той обяви той в интервю за Би Би Си.

Според Джонсън постигането на договорка с Техеран ще гарантира, че Ислямската република няма да се сдобие с ядрено оръжие. „Нека да работим заедно, за да заменим ядрената сделка и да постигнем сделка при условията на Тръмп“, заяви британският министър-председател. САЩ излязоха от ядреното споразумение през 2018 г. и върна санкциите срещу Иран.

Джонсън изрази задоволство, че Иран е признал за допусната „ужасна грешка“ със свалянето на украински пътнически самолет. Той подчерта също, че „най-важното е напрежението в региона да се успокои“.

В интервюто Джонсън потвърди, че Великобритания напуска ЕС на 31 януари т.г. Той също така заяви, че е много вероятно до края на 2020 г. да бъде постигнато търговско споразумение с ЕС. Лондон и Брюксел ще започнат да работят за изграждането на „фантастично ново партньорство“ след Брекзит. Борис Джонсън сподели, че би искал излизането от ЕС да бъде оповестено от емблематичната часовникова кула в Лондон „Биг Бен“, която обаче в момента е в реставрация. Според изчисленията на премиера ще струва 500 000 лири, за да започне „Биг Бен“ да функционира за една нощ. Според Би Би Си властта планирала обществена кампания за събиране на необходимите средства.

Относно проблемите в британското кралско семейство, Борис Джонсън заяви, че е негов голям фен. Той изрази увереност, че ще бъде намерено най-доброто решение, след като принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха, че искат да са финансово независими.

Междувременно стана ясно, че външните министри на страните членки на ЕС, подписали ядрено споразумение с Иран от 2015 г., задействаха Механизма за разрешаване на спорове заради решението на Техеран да се откаже да спазва ангажиментите си по договорката. В съвместно изявление френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, германският Хайко Маас и британският Доминик Рааб заявяват, че „ЕС даде на Иран ясно да се разбере, че ако не обърне своя курс, няма да имаме друг избор, освен да предприемем действия в рамките на споразумението, включително чрез Механизмът за решаване на спорове“.

След убийството на ген. Солеймани режимът в Техеран обяви, че няма да спазва ограниченията за количеството на произведения обогатен уран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че Техеран е готов да се върне към пълното спазване на ядрената сделка, но „при ефективно изпълнение на реципрочни задължения“ от останалите страни по сделката.