Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Хората видяха цените на храните и бензина, чудовищната инфлация, обедняването. Те го знаят, искат надежда да им дадете. Не може да дадем надежда, че ще увеличим това и това, а как държавата ще изкара пари, как ще се вдигне БВП, какъв ще е растежът и най-вече с какви инструменти“, обяви експремиерът.

Той добави, че планът ще бъде качен в интернет и където може, ще бъде подобрен – „това не е Библия, не е Коран, но е документ, който показва в какви срокове по какъв начин може да извадим България от кризата“. „Това ще говорите на хората“, обърна се към своите Бойко Борисов по време на представянето на плана за възстановяване и изход от кризите в България на ГЕРБ в НДК.

„Много кризи се наредиха от 2009 г. 2 години чакахме план за възстановяване, но го няма. Всички други държави се справиха, без България, защото явно излишъците са толкова големи, че не им трябваше, а в същото време всяка седмица – по 500 млн. дълг. Затова заглавието е компилирано – и кризите, и плана да ги има“, обяви в началото лидерът им Бойко Борисов. Той обяви, че „главен редактор“ на документа е бившият вицепремиер Томислав Дончев.

Борисов посъветва кандидатите за депутати да се позовават на плана по време на обиколките си.

Томислав Дончев отбеляза, че политическата криза, освен невъзможността за стабилна управленска коалиция, е по-дълбока, защото към нея се е добавила тотална атомизация на политическите сили, липса на готовност да работят помежду си и липса на диалог. „Арогантност, всякакво скъсване с истината и разума, както и прекомерна доза радикализъм. Функционирането на цели обществени системи бе спряно, парламентът не бе способен да приема достатъчно и качествени закони, минавам през контрола по границата и липсата на инвестиции в инфраструктура. Руската инвазия влоши ситуацията допълнително“, обобщи той. И отбеляза, че това, съчетано с откровено аматьорското управление е довело до тази поредица от кризи.

Затова ГЕРБ предлагат решения за изход от кризите, без да забравят традиционните си приоритети – икономическо развитие, образование, наука, иновации, възможно най-умна зелена трансформация. Дончев увери, че ГЕРБ и СДС ще носят своята отговорност в зависимост от ролята, отредена им от народа, без значение в опозиция или управление.

„Ако волята е да сме първи, ще направим всичко възможно да с сформира правителство с ясна парламентарна подкрепа, базирано на партньорство с политически сили, с които имаме сходство във възглед и цели, да върнем политическия диалог, да изхвърлим от политиката арогантността, лъжата и аматьорщината.

Делян Добрев, бивш енергиен министър посочи мерките в сектора, който е оглавявал. ГЕРБ предвиждат още в първия ден преговори за дългосрочен международен договор за доставка на газ, различен от руския. Така цената е по-добра ако се купува танкер по танкер, добави водачът в Хасково. И повтори идеите им БЕХ да прави това което прави ЛИТАСКО, за да се коригира липсата на работещи пазарни механизми за горивата, или облагането с мито вноса на уралския нефт. Около 40% от горивата които ползаваме са вносни, напомни Добрев.

Бившият депутат Александър Йорданов обясни приоритетите на ГЕРБ за публичните финанси и обяви, че последното правителство ги е оставило пред заплха. „Нарушени бяха всички Мастрихстски критерии и желанието ни влезем в Еврозоната остана само на хартия. Държавният дълг се повишаваше и бе управляван некомпетентно и непоследователно. Бяха приети популитски решения, които не са обезпечени“, заяви той и предупреди, че според МФ държавата ще работи на дефицит 11,4 млрд лв, което означава дефицит от 6,8%, рекорден за последните години.

ГЕРБ няма да заложат на увеличаване не дълга или вдигане на данъци. Изход те виждат през повишаване капаците на приходните агенции, без да променяме данъчната система и да вдигаме данъците. „Откриваме резерви в много от разходите – например в администрацията само за тази година се увеличиха с 2 млрд. лв. Държавата трябва да подпомага, но таргетирно, ясно и прецизно, средствата да отиват до нуждаещите се, а не до всеки по малко. Българските общини не трябва да бъдат забравени, ще има мерки за финансова диверсификация“, заяви Йорданов.

Целта на ГЕРБ е да възстановим баланса и публичните финанси, да се стремим да харчим и преразпределяме през държавния бюджет колкото изкарваме. Това може да бъде постигнато през нашето 4-годишно управление, подчерта Йорданов.

ГЕРБ иска завършване на евроинтеграцията и влизане в еврозоната от 1 януари 2024. Друга цел е повишаването на благосъстоянието на българската икономика и граждани, предвидени са не по-малко 110 млрд. евро БВП в края на 2026 г., след 4-годишното управление на партията им.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК