Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Скъпи лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти и лаборанти, поздравявам Ви по случай Световния ден на здравето и професионалния празник на здравните работници в България! Поклон пред Вашата човечност, сила и огромна отговорност да се грижите за другия.“

С тези думи във „фейсбук“ премиерът Бойко Борисов поздрави медиците по случай празника им.

Той подчерта, че тази година посрещат празника в криза, която е заварила неподготвени всички държави в света.

Врагът е невидим, непознат. За някои изглеждаше безобиден в началото, но днес ни е изправил пред тежко изпитание. В тази битка срещу епидемията няма нужда от нападатели, всички сме защитници. Само ако сме единни и отговорни можем да изградим защитна стена срещу заразата. С нея ще браним не само себе си, но и ближния. Защото щетите върху икономиката, колкото и да са тежки, ще ги възстановим рано или късно. Човешкият живот обаче е незаменим, пише премиерът.

Той подчерта, че вижда каква тежест понася всеки зарази борбата срещу епидемията, но според него предприетите действия дават резултат. Борисов е на мнение, че колкото повече дисциплина и отговорност покажем сега, толкова по-бързо и леко ще преминем през пика на епидемията.

Нито една мярка обаче няма смисъл, ако не се прилага от всички навсякъде. Допуснем ли отклонение или разхлабване – последиците ще са страшни и непредвидими, категоричен е Борисов.

Той отбеляза, че не може да обещае, че след това предизвикателство всичко ще бъде както преди, но дава дума, че ще положи всички усилия България да продължи пътя си.

Благодаря на българските лекари и на всички български граждани за това, че в такива трудни моменти показват колко силен и достоен народ сме, обединен вече 13 века в една голяма кауза – да пребъде България, допълва още премиерът.

В заключение Борисов изтъкна, че ще се бори за здравето на хората и отказва да бъде този, който ще превърне държавата в морга.

Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки. Предпочитам да преживеем редица несгоди, но да останем живи. И така да излезем от кризата, добави министър-председателят.