fbpx

Болница насила изписа неизлекувана възрастна жена с COVID-19

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Заради закриване на отделение във Велико Търново 71-годишната пациентка е изпратена да се долекува сама у дома, включително и да си бие инжекции

Ковид отделението на великотърновската болница „Стефан Черкезов“ изписа 71-годишна пациентка с неизлекувана пневмония. Жената трябва да се долекува сама в следващите дни, като въпреки прекарания инсулт трябва да се справи с осем лекарства, които се вземат по различно време и да си поставя сама инжекции в корема. „Здравната ни система е пълен, пълен абсурд“, обобщи ситуацията Ана Йончева, дъщеря на възрастната жена.

Майката на Йончева постъпва в отделението на 9 май. Лекарите установяват пневмония, с тест е потвърден и COVID-19. В събота, на 15 май, от екипа на отделението обясняват на дъщерята, че е направен втори рентген на пациентката, който показва съвсем слабо подобрение. Мнението на дежурния лекар е, че жената трябва да остане още 4-5 дни на лечение, като в края на тази седмица ѝ се направи още един рентген и евентуално след това може да бъде изписана. В петък, 14 май, пациентката е била с кислородна маска, тъй като сатурацията ѝ е била 85.

Днес жената изненадващо съобщава на децата си, че я изписват. „Казват ѝ да си събира нещата, защото закриват отделението“, разказа Йончева пред вестник „Сега“. Друг дежурен лекар обяснява на близките, че по тяхна преценка тя може да продължи да си взема антибиотиците у дома. На въпрос какво се е променило от събота до понеделник, от отделението обясняват, че са я наблюдавали и смятат, че може да бъде изписана. Жената е с редица заболявания и близките не споделят убеждението на лекарите, че може да се справи сама с лечението си. При изписването от лекуващия екип потвърждават, че отделението се закрива. Близките научават, че на домашно лечение е изписана и още една пациентка.

Условията, при които се изписват пациентите с COVID-19 са описани в Заповед на здравния министър. Те гласят, че изписването става след преценка на лекуващия лекар, при „клинично подобрение, в т.ч. намаляване на признаците на задух и кашлица, подобряване на лабораторните показатели, като с-реактивен протеин, феритин и лактат-дехидрогеназа, липсата на необходимост от кислородна терапия, липса на повишена телесна температура над > 37,8°C за 48 часа без употребата на антипиретици и възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение“.

Заповедта изисква след изписване пациентът да се подложи на 14-дневна изолация, което изключва и варианта за него да се грижат други хора. На въпрос какво да правят при влошаване на състоянието на пациентката, лекарите дават дежурния отговор – да звънят на личния ѝ лекар.

В последните дни действително редица болници започнаха да закриват Ковид-легла. Досега обаче не се е чуло да се закриват легла при наличието на пациенти, които се нуждаят от медицинска помощ. В началото на пандемията в заповедите на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев имаше текст, който изискваше задължително лечение в болница на хората над 60 г., тези със съпътстващи заболявания и тежко протичане на инфекцията. Впоследствие този текст беше направен пожелателен заради опасения, че накърнява лични права. При прокарването на аналогични промени в закона за здраве опозицията заподозря управляващите, че целят да се застраховат при евентуални съдебни искове за липса на достъп до медицинска грижа в пиковите моменти на пандемията.

Оставете коментар: