Болград няма да бъде разделян и границите му остават непроменени

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Болградския район в Одеса няма да бъде разделян и ще остане в сегашните си граници. Болградския район е населен предимно с етнически българи, а заради създалото се напрежение от НФСБ излязоха и с декларация в защита на бесарабските българи, които живеят там.

В телефонен разговор външният министър на България Екатерина Захариева и украинският и колега Дмитро Кулуба в крайна сметка са се договорили границите да останат непроменени.

От самото начало на обсъжданията на реформата в Украйна позицията на българското външно министерство е била- да се запази целостта на Болградския район в сегашните му граници, в съответствие с желанието на живеещата в него българската общност, се казва в прессъобщение на МВнР.

Болград е възприеман като неофициалната столица на бесарабските българи. Той е родното място на редица значими българи, сред които Димитър Греков (премиер и министър на правосъдието), „патриархът на българската войска“ генерал Данаил Николаев, генерал Георги Тодоров (участвал в Руско-турската война от 1878 г., Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война) и много други.

Опасенията се появиха заради териториална реформа в Украйна, която предвиждаше най-големият регион, какъвто е Болград, да бъде разделен. Нарушаването на административната структура обаче, според управляващите ще доведе до нарушение и на редица граждански права на живеещите там етнически българи.

Оставете коментар: