Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Знаете ли, че каварненският залив „Болата” е сред най-красивите в света? От 2013 заливът е пълноправен член на Клуба „Най-красивите заливи в света”. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и е част от резерват Калиакра.

Болата представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери.

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.

До Болата се стига по една отбивка от пътя между близкото село Българево и нос Калиакра. Пътят е доста тесен, но това е част от очарованието на мястото.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US