Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Няма да има водна криза. Това ме увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Той ми докладва и за ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци. За съжаление през последните години сушата е проблем в цял свят. Въпреки тежките обстоятелства ние имаме план и го следваме. Осигурили сме необходимите средства за построяването на нови язовири, за рехабилитацията на ВиК мрежата. Ще има и питейна вода, ще има и вода за земеделците“.

Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук след среща с министър Емил Димитров.
„100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи“, изтъкна премиерът Борисов, като напомни, че средства и план за действие има. По думите му сега са най-подходящите месеци да се реабилитира тази част от системата, която ще позволи да се задържи водния обем от предстоящите зимни месеци. Бойко Борисов добави, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда, съобщи БНТ.

По време на срещата министър Емил Димитров е заявил пред премиера желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Бойко Борисов заяви, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си.

Припомняме, че по-рано министърът на околната среда и водите Емил Димитров предупреди в Народното събрание, че Бургас може да остане без вода. Димитров обясни, че става въпрос за язовир „Камчия“. Той поиска думата в пленарна зала и уточни, че изявлението му е заради форсмажорни обстоятелства.