Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„България се намира на много уязвимо място и затова дипломацията я поставяме на първо място. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО“, каза днес премиерът Бойко Борисов след разговор с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Брюксел. Той обаче веднага отбеляза, че и отношенията с Русия са важни.

„Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, каза Борисов.

Той подчерта, че принципът, който той защитава и на който държи, е отбрана и възпиране и затова се правят сериозни инвестиции във въоръжаване. „Ако така върви икономиката и бюджетът е на излишък, ще продължим да модернизираме българската армия, не само ВВС. Трябва да се насочим и към военноморския флот и сухопътните сили“, посочи още Борисов.

През тази година беше сключен договор за покупка на 8 изтребителя F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева от САЩ. Очакванията за следващата година са да се изберат доставчиците и да се финализират договорите за доставка на нови 150 бронирани машини и два нови патрулни кораба, на обща стойност 2.5 млрд. лева.

В изявление след срещата Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на НАТО. Той допълни, че с инвестициите в модерно оборудване и способности алиансът става по-силен, а България по-сигурна. Столтенберг посочи, че България е сред 9-те членки на алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. „Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана“, обобщи Йенс Столтенберг.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US