Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руски изтребители са се доближили опасно до нидерландската фрегата „Евертсен“ в неутралните води на Черно море и са „имитирали атака“ срещу плавателния съд. Това заяви нидерландското министерство на отбраната във вторник, на 29-и юни, пише  „Дойче веле“.

Инцидентът е станал на 24-и юни, ден след този с британския разрушител „Дифендър“, който беше обстрелван предупредително от руски военни край бреговете на анексирания от Москва полуостров Крим.

Министърката на отбраната на Нидерландия Анк Бейлевелд нарече действията на Русия „безотговорни“ и увери, че „Евертсен“ има пълното право да плава там. По нейните думи „няма никакво оправдание за този вид агресивни действия, които увеличават вероятността от инциденти“.

От своя страна руското министерство на отбраната заяви, че изтребителите са били изпратени към фрегатата след като е било установено, че плавателният съд се приближава към води, които Русия смята за свои.

В понеделник Украйна и САЩ заедно с още над 30 други държави започнаха военно учение в Черно море. Маневрите „Морски бриз-2021“ се провеждат за 21-и път, като заради конфликта между Украйна и Русия на тях се гледа като на подкрепа от Запада за правителството в Киев.

Москва възприема Черно море като свое

Москва иска да превърне Черно море в „руско море“ и Алиансът е принуден да реагира, пише в коментар по този повод германският „Ди Велт“. Мрачните предупреждения от страна на Русия по повод маневрите на НАТО показват сериозността на положението. Изданието подчертава, че целта на най-големите учения от 25 години насам е да се повиши отбранителната способност на черноморски държави като България и Румъния срещу евентуална руска агресия, както и да бъде демонстрирана солидарност с Украйна.

НАТО започна да се отнася истински сериозно към черноморския регион едва след като Русия навлезе в Крим, посочва още „Ди Велт“. За Москва Черно море е важно, защото то осигурява на Русия достъп до Средиземно море, т.е. до съюзниците ѝ в Близкия изток, като Башар Асад, например. За Русия морето е един вид буферна зона както по отношение на заплахите за Близкия изток, така и за заплахите от страна на НАТО, който , според Кремъл, застрашава и Крим, и южните райони на  Русия.

Целта на Москва е да си възвърне изгубеното влияние в черноморския регион, в който след разпада на СССР балансът на силите се измести в западна посока. Актуалните опасения на Русия са, че при по-засилено присъствие на НАТО в Черно море големи части от европейска Русия биха попаднали в обсега на западни ракети със среден радиус на действие. Затова от анексията на Крим насам Русия милитаризира все повече украинския полуостров. Числеността на разположените там войници е удвоена, нараства и броят на руските военни кораби в региона.

Ясен сигнал към Москва

От черноморските държави само Турция е в състояние донякъде да се противопостави на Русия, имайки предвид мощта на руската противоракетна отбрана. След анексията на Крим Украйна изгуби голяма част от своя боен флот, Грузия държи военните си кораби по крайбрежието по финансови причини, а Румъния и България за момента почти няма какво да противопоставят на Русия. Изброените държави имат и още един проблем: натовските държави с мощни ВМС като САЩ и Великобритания са ограничени в действията си в Черно море –техните кораби нямат право да остават повече от 21 дни в региона.

Все пак водите на Черно море са международни, респективно корабоплаването в тях е свободно. НАТО иска да гарантира това и отново и отново да подчертава, че не приема претенциите на Русия спрямо Крим и неговата акватория. Затова постоянно се стига до инциденти като тези от миналата седмица. Натовските маневри би трябвало да бъдат ясен сигнал за Москва, че не се приемат нито руските претенции към Крим, нито тези за руско господство в Черно море, се казва още в коментара.