Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Бившият японски премиер Ясухиро Накасоне си отиде от този свят на 101-годишна възраст, предаде БТА.

Tой е постъпил за лечение в болница в Токио, където в петък е починал.

Докато е министър-председател в периода 1982 – 1987 г. Накасоне поддържа близки отношения със САЩ и с тогавашния американски президент Роналд Рейгън. През това време той се бори за налагане на реформи в Япония.

Ясухиро е бивш офицер от японските военноморски сили по време на Втората световна война. Той е пряк свидетел на разрухата и поражението. Накасоне е част от партията, която управлява Япония почти през целия период след Втората световна война. По време на своя мандат той успява да засили глобалния профил на Япония и да я поведе към икономически възход.

Като премиер той увеличава разходите за отбрана, но се проваля в опита си да ревизира пацифистката конституция на страната, създадена от САЩ.

Накасоне си навлича критики заради наблягането на патриотизма, както и някои свои изказвания. Рейтерс припомня, че през 1986 г. той обижда чернокожите, пуерториканците и мексиканците в САЩ като казва, че заради тях средното равнище на интелигентност на американците е по-ниско от това на японците.