fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Сенатът на Берлин обяви вчера „климатично извънредно положение“ в германската столица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Записахме в протокола, че искаме да надхвърлим сегашната цел за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 85 процента в сравнение с нивата от 1990 г.“, заяви след заседанието на сената кметът на Берлин Михаел Мюлер. В решението на сената обаче не е посочен конкретен процент, отбелязва ДПА.

Сенаторът Регине Гюнтер, която е началник на отдела на сената за околната среда и автор на приетото решение, е искала да включи в текста на документа, че емисиите ще бъдат намалени с поне 95 процента преди 2050 година. В сената обаче не се е събрала достатъчно подкрепа за това предложение.

С приетото решение Берлин става поредният град, който обявява климатично извънредно положение. Такава мярка вече приеха властите на много градове по света, сред които около 50 германски градове.

Миналия месец Европейският парламент одобри „извънредно положение“ за климата.

Европейската комисия предложи цел от нулево замърсяване до 2050 година, но Европейският съвет още не е дал одобрение заради съпротивата на Полша, Унгария и Чехия.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.