Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Стотици руснаци, живеещи в Украйна, изгарят руските си паспорти в знак на протест срещу военната агресия на Владимир Путин. Това съобщи украинското Държавно бюро за разследване.

По-голямата част от руснаците, живеещи в Украйна, осъждат агресията и се дистанцират от престъпните действия на своите сънародници. Руската армия, по нареждане на Путин, нахлу в Украйна на 24 февруари, започвайки непредизвикана пълномащабна война, която продължава и до днес.

Всеки ден все повече хора искат да се откажат от руско гражданство и да получат украински паспорт. Мъже и жени, хора от различни професии и различни възрасти, са единодушни, че е срамно да си руснак след мащабната руска инвазия в Украйна. Жител на Ровненска област също изгори публично руския си паспорт в знак на протест и призова своите сънародници да направят същото.

„Тук (в Украйна) не виждам нацизма или фашизма… Осъждам престъпните заповеди на президента Путин, осъждам тези, които ги изпълняват. Не искам да съм гражданин на Русия!“, заяви 50-годишният мъж, чието име не се споменава от съображения за сигурност. В област Лвов 64-годишен руски гражданин също реши да се отърве от руския си паспорт. Мъжът живее в региона от 1998 г., като работи в Русия на ротационен принцип в газовата индустрия. „През годините, през които съм живял в Украйна, не съм търпял никакво потисничество от украинци. Не искам да съм гражданин на държава, извършила геноцид срещу украинския народ, затова унищожавам паспорта си. Слава на Украйна!“, каза мъжът.

Руската армия извършва ужасяващи военни престъпления на украинска земя, включително изнасилване на деца и убийства на невъоръжени граждани. Окупаторската армия на Путин обстрелва жилищни сгради и обекти, а по последна информация се готви незаконен референдум в Източна Украйна за присъединяване на няколко области към територията на Руската федерация. Украинските власти до момента са събрали 16 200 доказателства за военни престъпления, извършени от руската армия в Украйна.