Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Местните власти в германския окръг Анхалт-Битерфелд обявиха, че са в бедствено положение, след като хакери парализираха компютърните им системи.

Това е първата в света „киберкатастрофа“, потвърди германският федерален надзорен орган по киберсигурност, цитиран от Ройтерс.

„Ние сме почти напълно парализирани“ – обяви говорителят на окръга Анхалт-Битерфелд.

Местните власти са изключително притеснени дали ще могат да възобновят електронните си услуги през следващата седмица, като предупреждават, че вероятно ще обслужват гражданите на гише. Те отказват коментар за самоличността на хакера, както и дали е бил искан откуп, посочвайки, че в момента се води разследване.

Сред първите обяснения за атаката се появи твърдението, че в Анхалт-Битерфелд са били използвани остарели и лошо поддържани софтуерни системи, силно уязвими за хакерски атаки.

Анхалт-Битерфелд е с население 157 000 души. Първи засегнати от атаката ще са хората, получаващи социални помощи. След като „хакването“ бе обявено за киберкатастрофа, местните власти очакват да получат помощ от германските федерални власти.

От германската агенция за киберсигурност BSI обявиха, че веднага са изпратили в Анхалт-Битерфелд кризисен екип. Междувременно стана ясно, че и други окръзи на Германия са ставали обект на кибератаки, но за първи път е обявена киберкатастрофа.

Случаят в Анхалт-Битерфелд е един от поредните кибератаки срещу публична инфраструктура. Наскоро в САЩ бе атакувана Colonial Pipeline – по-конкретно системата за управление на тръбопровод в югоизточната част на страната, преминаващ през територията на Тексас. Тогава стана ясно, че става дума за изнудване и бяха необходими цели 6 дни (от 6 май до 12 май 2021 г.) за рестартиране на системата.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК