Не бъдете безразлични! Споделете новината:

До 2029 година брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания ще изгуби 3.5% при сегашната сделка за Брекзит на премиера Борис Джонсън, предадоха световните агенции, позовавайки се на разпространен днес доклад на Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR).

Това се равнява на загуба от 70 милиарда британски лири (близо 98 милиарда долара) според експертите на института, цитирани от „Ройтерс“ и „Асошиейтед прес“.

Сделката на британския премиер Борис Джонсън с ЕС ще намали риска от неконтролируемо излизане от ЕС, но изключва възможности за по-тесни търговски отношения с блока, отбелязва икономистът от института Арно Ханцше, цитиран от ТАСС.

Изследователите правят заключението си, като приемат, че Великобритания ще напусне ЕС със сделка за свободна търговия с блока след преходен период до 2021 година, договаряйки нови споразумения с други държави.

Макар споразумението между ЕС и Великобритания да премахва несигурността, митническите и законодателните бариери, то ще затрудни търговията със стоки и услуги с континента, оставяйки всички региони на Обединеното кралство в по-лошо положение, отколкото ако Великобритания остане в ЕС, се посочва в изследването.

Според нашите оценки след десетилетие икономиката на кралството ще бъде с 3.5 процента по-малка спрямо равнището, на което би била ако остане в ЕС, предупреждават експертите. В сравнение с 2016 година, когато се състоя референдумът за излизане от ЕС, икономиката вече е изгубила 2.5 на сто.

Изследването сочи, че при Брекзит без споразумение икономиката ще понесе още по-голям удар – 5.6 процента от БВП, допълва АП. /БТА

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US