Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Балонесите с по-малко труд от сервитьорките изкарват много повече от тях. Между 200 и 300 лв. на вечер си докарват продавачките на балони с газ. Надникът им не е голям – не повече от 25-30 лв., полага им се и процент от продажбата – 2-3 лв. на балон, но затова пък благодарността на клиентите докарва сериозен приход. Има и конфузни ситуации, разказва сервитьор в голямо нощно заведение в морската столица.

Една вечер наш клиент се договори с балонесата за малка отстъпка и започна да поръчва на поразия. Сметката набъбна до 5000-6000 лв. Той беше вече доста почерпен, плати я, но на другия ден дойде да иска да му върнат част от парите, един вид като лоялен клиент. Мисля, че му върнаха някакви пари. Голям екшън беше. Безумно е да се пилеят толкова много пари за това краткотрайно удоволствие, разказва младият мъж, който работи, докато следва висше образование.

Поръчай бутилката
Цената на един балон е 8-10 лв. Баровците поръчват направо бутилка. Тя идва с комплект балони, които купонясващите сами си пълнят на воля. Струва 400 лв. и съдържа газ за 80 балона, като доставната ѝ цена е едва 15 лв.

При наргилетата е по-кротко. Пари не се правят особено, най-много стотина лева, и то в клубове в най-натоварените нощи в почивните дни.

“Не мисля, че е опасно, просто ефектът е много кратък – едно-две вдишвания и толкова, плюс това е много скъпо удоволствие“, споделят младежи.

Експерти от РЗИ съвместно с полицията проверяват по подаден сигнал в заведения и взимат патроните с газ. Последната проверка е от миналото лято, когато е съставен и единственият акт.

Нормативната наредба не го забранява напълно, забранен е за употреба в закрити помещения, на открито – не е, уточнява главният секретар на инспекцията д-р Цеца Янкова.

Много е сложно, казусът не е изчистен нормативно, децата ни го дишат, а той никак не е безобиден, добавя д-р Юлия Витлянова, директор дирекция “Обществено здраве“ в РЗИ, пише „24 часа“.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК