Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Асфалтът под автобуса, който падна в дере край Свиленград, е бил гладък като стъкло. Това разкри съпругът на екскурзоводката Венелин Димов.

„Асфалтът е много гладък и когато завали, става като стъкло. Маркировката по пътя на места липсва“, заяви той пред бТВ.

Венелин сподели, че след катастрофата спомените на жена му се губят.

„Поне е контактна. Надявам се днес да стане по-ясно състоянието и как ще си я приберем! Споменът й е до момента на произшествието и чак след това, когато се е събудила в линейката. Оттам нататък не помни абсолютно нищо. Видяла е завоя, познава пътя добре, и нищо повече“, разказва той.

Кореспондентът Мария Георгиева пък уточни, че това е най-прекия път от Бургас към Гърция.

„Всичко е вървяло по график, нормално. Карали са нормално, нямало е никакви инциденти по пътя. Групата е била весела, добра“, уточнява съпругът на екскурзоводката.

Екскурзията е била двудневна с преспиване в Гърция. Затова Венелин не смята, че катастрофата се дължи на умора на шофьора.

„Аз го познавам. Добър професионалист е. Мисля, че е просто случаен инцидент. Естествено, че може би има някаква вина, но просто нелеп инцидент. Нямам друго обяснение“, каза още той.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики потвърди, че на мястото в Свиленградско, където стана тежката автобусна катастрофа, няма маркировка и липсват пътни знаци.

“Говорим за случай, в който отново стопанинът на пътя не си е свършил работата. Поради това водачът е допуснал грешка. Категорично не можем да отречем, че водачът е допуснал грешка, но трябва да си отговорим на въпроса защо я е допуснал”, добави тя.

Русинова обясни, че пътят, на който се случва катастрофата е II-55, за който има множество сигнали.

“Това е пътят, който започва във Велико Търново и свършва при Свиленград, през него минава Проходът на Републиката. На това конкретно място има изключително хлъзгав асфалт, липса на каквато и да е било маркировка, особено по отношение на крайните линии на пътя, липса на пътни знаци”, добави тя.

Русинова, обясни, че по проект там трябва да има знак, който да укаже на водачите, че следва опасен завой наляво.

„Там има множество следи от предходни удари. Местните също споделят, че има доста ПТП-та в района. След като се излезе от населеното място има един единствен знак, който указва, че ако има сняг и зимни условия, трябва да си сложите вериги. След това има знак за опасен завой надясно със забрана за изпреварване и след това почти 1,5-2 км. до мястото на инцидента няма никакъв друг пътен знак“, изтъкна тя.

„Твърди се от областното пътно управление, че там трябва да има знак за опасен завой наляво с ограничени на скоростта 40 км/час. След населеното място обаче ограничението на скоростта е 90 км/час, т.е. преди това е трябвало да има знак за 60 км/час, постепенно след това да се намали скоростта до 40 км/час или до някаква друга разумна скорост. Никакви знаци няма, било е тъмно, валяло, водачът може да се е заблудил“, обясни Русинова.

Тя допълни, че АПИ не си върши работата.

„Цари тотално безхаберие, не можем да продължаваме по този начин, без да се взимат мерки за пътища, за които знаем, че има проблем“, каза още Русинова.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.