Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Лъжа е, че България се е отказала от руския газ. Русия едностранно прекрати изпълнението на договора, защото не се съгласихме на промяната му. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за „24 часа“.

„България не се е отказала от договора с „Газпром“, направихме си плащането от 50 милиона долара в „Газпромбанк“. След което „Газпром“ ни върна парите и едностранно прекрати договора.“, заяви Василев. По думите му не сме се отказали от нещо, а доставчикът е спрял да доставя, въпреки че му било платено.

„Оттук нататък газът, който влиза в България, не е руски, той е азерски и втечнен газ. Не купуваме руски газ в момента, а той между другото не е и толкова евтин. Начинът, по който се ценообразуваше, е 70% борсова цена и 30%, базирани на цените на петрола. Ако погледнем азерския газ, руският ни излизаше 2-4 пъти по-скъп, а не по-евтин.“, допълни министърът.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК