Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Помощта за Украйна ще се окаже близка до нищото поради няколко причини. Основното въоръжение на бронетанковите войски на Украйна е танк Т-64. В България няма резервни части и не се познава този танк, никога не е ремонтират такъв. Ако по някакъв начин успеят да изпратят един или два танка, ще видят, че нищо не може да се направи. … Резервните части и за танковете, и за МиГ-29 са руско производство и няма как да ги вземем от Русия“.

Това зави пред БНР ген. Аню Ангелов, министър на отбраната на България в периода януари 2010 – март 2013 година.

Той обясни, че едва 12 танка са били на въоръжение в България преди 35 години и те са били снети от въоръжение поради невъзможността да ги поддържаме.

Според него решението на парламента даде мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа, е било ход за запазване на правителството:

„Политическо решение, което се основава само на това не да се помогне на Украйна, а да се запазят приятелските отношения на БСП с Русия. На ЕС и НАТО даваме отрицателен знак, защото само ние и Унгария не предоставяме въоръжение и техника. Унгарците казаха, че няма да дават, а ние се мъчим да варираме между това да дадем, ама няма как“.

По думите на Ангелов „реторичните въпроси на президента Румен Радев означават, че предвижда, че ако дадем военна помощ, Русия ще нападне България“.

Бившият министър на отбраната подчерта, че България не е само, а е в НАТО и има Член 5 на Вашингтонския договор и „много други неща, които ще предпазят страната ни от евентуален удар на руската армия“.