Антон Кутев за Борисов: Този човек подслушва президента

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Обвинение към премиера Бойко Борисов за подслушване на президента Румен Радев, отправи депутатът от БСП Антон Кутев.

Народният представител от левицата Антон Кутев направи това, след като за пореден път ръководството на Народното събрание отклони негов въпрос към министър-председателя в рамките на парламентарния контрол.

В конкретния случай Кутев искаше да знае на какво основание ДАНС, която е на подчинение към Министерския съвет, е подслушвала командира на ВВС генерал Цанко Стойков.

Както вече стана публично известно, Стойков е бил подслушван по искане на Специализираната прокуратура, като и досега остава неясно, защо не е военната, както е по закон.

Според изявление на прокуратурата, покрай това досъдебно производство е станало ясно, че Стойков е водил разговори и с държавния глава – за миналогодишната проверка на антикорупционната комисия.

Така и обаче не се изясни в какво прокуратурата е заподозряла генерал Стойков, за да приложи спрямо него СРС.

По време на днешния парламентарен контрол обаче председателката на парламента Цвета Караянчева обяви, че Борисов няма да отговори на този въпрос. Това ядоса Кутев и той обяви, че „ако някой иска да ме убеди, че Бойко Борисов не е знаел, че президентът се подслушва, значи не е за мястото си“, като принципал на ДАНС.

„Този човек подслушва президента“, заяви в заключение Кутев.

Караянчева му отговори, че този въпрос е бил разгледан на седмичния председателски съвет и е било взето решение, че „не следва да се реализира“.

По думите на Караянчева според нарочна заповед премиерът „има функции на координация по отношение на дейността на ДАНС – т.е. от общ характер, който не предполага конкретност“. С други думи – не е знаел оперативно по какви дела работи ДАНС и не я администрира.

След това председателката пренасочи Кутев да си зададе въпроса в ресорната комисия за контрол на СРС в Народното събрание.

Оставете коментар: