Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Андон Балтаков за генерален директор на Българското национално радио (БНР). Той получи 4 гласа „за“ и един „въздържал се“.

В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов (досега временно изпълняващ длъжността), Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

На първото гласуване нито един от тях не събра необходимото мнозинство от три гласа при гласуването. Двама от кандидатите в надпреварата – Андон Балтаков и Антон Митов, получиха равен брой гласове – по два, недостатъчни обаче, за да бъдат избрани.

В понеделник и вторник кандидатите представиха концепциите си пред членовете на медийния регулатор.

До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов. Припомняме, че по-рано за няколко часа сигналът на радиото бе спрян и тече проверка на прокуратурата по случая. Служители на БНР и журналисти пък протестираха с искане за оставка на Костов, след като той свали от ефир водещата Силвия Великова.

Андон Балтаков има над 20 години опит в медиите – работил е и като журналист, и като мениджър.
Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио „Витоша“ през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за агенция „Асошиейтед прес“ в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. Работи по два проекта съвместно с „Ройтерс“, по информация на „Капитал“.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US