Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Днес в правната здравна комисия се провежда изслушване на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов във връзка с пандемията от COVID-19. Депутатите се интересуват как властите се справят с пандемията и какви действия ще се вземат за намаляване спада на заболеваемостта, предаде репортер на NOVINI.BG

Проф. Ангелов отчете спад в заболеваемостта. На 14-дневна база има и намаляване в спада на смъртността. Броят на излекуваните е почти 2 пъти по-малък от заразените. Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 401 109, от които 52 509 са активни. 332 418 са излекуваните лица. 3 375 от тях са регистрирани през последното денонощие.

„Към 27 април със заповед на РЗИ 13 531 са определени леглата за COVID-19“, докладва още Ангелов.

Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция е 750 899. През изминалите 24 часа са приложени 16 749 от тях.

Проф. Ангелов припомни, че ваксините в България се прилагат само след решение на Европейския регулатор. С 6 компании към момента Европейската комисия е сключила доставки за ваксините. За CUREVAC все още се чака становище. За Sanofi разрешението се очаква в края на тази години.

Още в началото на днешното заседание между проф. Георги Михайлов от БСП и министъра на здравеопазването в оставка се появи конфликт. Проф. Ангелов се скара на своя колега, че не си носи маската и не дава добър пример. Проф. Михайлов пък във всичките си изказвания показа, че има коренно различни виждания за управлението на кризата.

„Аз чух предизборна платформа на БСП. Смъртността в България е висока и това не е от последните години“, реагира Ангелов на изказване на социалиста.

Двамата влязоха в спор за високите нива на смъртността у нас.

По-рано имаше спор и за руската ваксина срещу коронавирус. Здравната комисия настоя отново България да осигури възможност за доставки и на Sputnik V. Подобно решение вече имаше в предходния парламент. Министърът на здравеопазването в оставка обаче даде ясно да се разбере, че България следва европейските принципи.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК