Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Германският канцлер Ангела Меркел днес отива за първи път в бившия концлагер Аушвиц – едно посещение, изпълнено с дълбок символизъм във време, когато антисемитизмът се възражда, а изчезването на живите свидетели усложнява предаването на паметта на следващите поколения.

В навечерието на посещението – първото за лидер на германско правителство от близо четвърт век, Меркел обяви отпускането на 60 милиона евро за Фондация Аушвиц-Биркенау за поддържането на мемориала, предаде БТА.

Меркел, родена след Втората световна война, предприема визитата, по покана на фондацията, в навечерието на 75-ата годишнина ог освобождаването на Аушвиц от Червената армия на 27 януари 1945 г. Тя ще бъде придружена от полския си колега Матеуш Моравецки и представители на еврейската общност.

Вчера, преди посещението си, Меркел потвърди, че борбата срещу антисемитизма и срещу всяка форма на омраза е сред приоритетите на нейното правителство. Това посещение е „един особено значим сигнал за заинтересованост и солидарност във време, в което оцелелите от Аушвиц стават жертва на антисемитски обиди и език на омразата“, каза заместник-председателят на Международния комитет на Аушвиц Кристоф Хьобнер.

По думите на президента на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер, който придружава Ангела Меркел, жестът на канцлера е още по-силен предвид факта, че става в „период на уклон вдясно в политическия климат като цяло“ и то не само в Германия. В същото време изчезват и последните свидетели, повече или по-малко известни, като французойката Симон Вей, починала през 2017 г., американеца Ели Визел или унгареца Имре Кертеш, починали през 2016 г. И тримата са били депортирани в нацисткия лагер (намиращ се на територията на днешна Полша), в който са избити около 1,1 милиона души между 1940 г. и 1945 г.

В Германия, превърнала спомена за Холокоста в сърцевина на следвоенната си идентичност, властите са разтревожени от увеличаването на броя на антисемитските прояви. През октомври опит за атентат срещу синагога в Хале предизвика шок в страната. Извършителят бе млад последовател на тезите, отричащи Холокоста.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която от две години е в Бундестага, между другото също се застъпва за край на културата на покаяние. Някои нейни представителии омаловажават нацистките престъпления.

Неотдавнта оцелялата от Аушвиц 94-годишна Естер Бехарано отправи предупреждение. „Моите родители и сестра ми бяха убити там. Трябва да кажа на хората днес: „Не мълчете, направете нещо! Да, страхувам се (историята) да не се повтори“, каза тя пред сп. „Шпигел“.

Днешното посещение ще бъде едва третото за ръководител на германско правителство – след Хелмут Шмит през 1977 г. и Хелмут Кол през 1989 г. и 1995 г.. За 14 години на власт Меркел направи многобройни силни жестове, като посети Равенсбрюк, Дахау, Бухенвалд, както и Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Ерусалим. И най-вече през март 2008 г. , когато стана първият ръководител на германско правителство, произнесъл реч в Кнесета, израелския парламент, и напомни за „срама“, който опетнява германците. От 23 години 27 януари е ден на паметтта за жертвите на нацизма в Германия.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК