Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Спирането на газа е може би най-хубавото нещо, което се случва в България последните години. Това е единственият начин да се откачим от руската зависимост за газа и нефта, най-вероятно.“ Този коментар направи пред БНР финансовият анализатор Светозар Гледачев.

Независимо от развоя на войната, зависимостта от Русия като източник на изкопаеми суровини ще бъде намалена драстично, а в някои държави дори спряна, подчерта Светозар Гледачев.

„Всички вече разбраха, че спирането на газа точно на Полша и България не е никак случайно – веригата се къса в най-слабото си звено“, посочи той и допълни, че „Полша много отдавна се готви, подпомага Украйна, има решения за газа, много преди да ѝ се спре газът“.

Газът изобщо не влияе върху енергийния микс в България, изтъкна Гледачев.

Той е на мнение, че правителството е „разединено и се разцепва“. „Едната част клони към Русия, другата – към ЕС и Европа.“

Путин има подкрепа в лицето на български политически партии и цели да разбие монопола на ЕС. Когато се пропука една страна, той се опитва да оказва влияние над други, смята Гледачев.

„Други държави 100% ще се пропукат – Унгария. Ако беше по-близко, тя щеше да стане съветска република.“

„Ако ние издържим, ние трябва да издържим, газът след юни ще бъде по-евтин, ще бъде постоянен, няма да бъде руски, ще може да вкараме и втечнен газ, за което ни трябва само един кораб за година“, заяви финансовият анализатор.

Има резерви от газ, в следващите десет дни за никого нищо няма да се промени, посочи Светозар Гледачев, който смята, че някой ден Русия ще бъде осъдена и „ние ще си вземем парите“.

 

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК