Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Американски компании като Lockheed Martin, Northrop Grumman, Oshkosh Defense, Textron и IBM имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. Искат да участват и в търговете за нова техника на армията.

Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност, организиран от Американо-централноевропейската бизнес асоциация, пише в. „24 часа“.

Northrop Grumman имат интерес да продадат на България оръдията Bushmaster, а Oshkosh – бронираните бойни машини MRAP и лека тактическа бронирана техника. Lockheed Martin, от които България вече купи 8 изтребителя F-16, пък се надяват на сделка и за хеликоптери Sikorsky, стана ясно от представянията на компаниите. IBM има интерес да продаде продукти за киберзащита.

Модернизацията на армията с нови техника и оръжие ще продължи поне до 2032 г., стана ясно от изказване на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. През април ще бъде готов стратегическият преглед на отбраната и в него ще са записани новите проекти, обясни той пред бизнеса.

Засега освен двата големи проекта за нови бронирани машини и патрулни кораби военните предвиждат и сделки за покупка на триизмерни радари за водене на F-16 и радари и нова артилерия за противовъздушната отбрана. Освен това с американска финансова помощ разчитат да закупят и способности за киберзащита.

Всяка от фирмите търси и български партньори за съвместно производство. Това ще е и едно от задължителните условия при бъдещите сделки за армията.

„Значителна част от растящия български износ се дължи на произвеждащите оръжия и военна техника заводи и те стават все по-добри“, коментира на форума и министърът на икономиката Емил Караниколов.

МВР пък търси помощта на американския бизнес за възможности за контрол над комуникациите и проследяване при внедряването на 5G мрежата, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

До момента американски фирми са инвестирали у нас над 2,5 млрд. долара и са наели над 30 000 български работници, но това е само началото, каза посланичката на САЩ Херо Мустафа. През януари предстои първата стратегическа среща между България и САЩ след подписаното от премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп споразумение, добави тя.