Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Американски самолет е патрулирал над Черно море часове, преди руският крайцер „Москва“ да бъде поразен от украинските въоръжени сили, разкри The Times.

Boeing P8 Poseidon (Боинг „Посейдон“) се е намирал на 100 мили от флагмана на Черноморския флот на РФ в деня, в който той претърпя катастрофални щети и по-късно потъна в Черно море. Смята се, че стотици моряци са загинали, но Кремъл отказва да разкрие реалния брой на загиналите. Руският ракетен крайцер е бил ударен от поне една ракета „Нептун“. Потъването му драстично намали вероятността от десантно нападение срещу Одеса и нанесе удар по способностите на Русия в Черно море.

Боингът „Посейдон“ е най-усъвършенстваният самолет в арсенала на САЩ за лов на подводници и за проследяване на военни кораби. Самолетът е оборудван с най-модерните радарни системи. Макар че точните му възможности са класифицирани, военните експерти са сигурни, че корабът „Москва“ е бил в обсега на американския разузнавателен самолет. Вашингтон призна наскоро, че предоставя разузнавателни данни на украинските военни в Донбас. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин публично призна, че САЩ предават класифицирана информация на Киев, за да помогнат на украинците във войната срещу руския агресор.

На 13 април американският Боинг „Посейдон“ излита от Сицилия и се насочва в посока Черно море. За първи път е засечен в 13:32 над Средиземно море. Данните на FlightRadar24 показват, че американският самолет прелита над България, преди да достигне черноморското крайбрежие на Румъния в ранния следобед. В 15:27 часа самолетът е летял над окръг Тулча, близо до украинската граница. В този момент „Посейдон“ е бил на близо 100 мили от мястото, където руският крайцер „Москва“ е ударен. През следващите три часа местоположението на „Посейдон“ е неизвестно, защото изключва своя транспондер. Според военни експерти това е обичайна практика, когато самолетът лети в зони на конфликт. В 18:23 ч. самолетът лети над Касимча (Румъния). 19 минути по-късно самолетът отново изчезва от радарите, преди в 19:24 часа да се появи отново в южната част на Румъния, откъдето се насочва обратно към базата в Сицилия. За първи път информация, че руският кораб „Москва“ е бил ударен, се появява в 20:42 часа.