Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Българите застраховат първо автомобила си, а едва после обмислят дали изобщо да застраховат жилището си. Това каза за предаването „Денят на Фокус“ по Радио „Фокус“ застрахователят Милена Петкова.

Първата застраховка, за която мислим, е „Гражданска отговорност“, защото е задължителна. На второ място е „Каско“ и чак накрая – дома. При загуба на автомобил обаче човек губи купчина желязо, а на дом – всичко. Нямаме култура на застраховането, категорична е Петкова.

Първите рискове, подлежащи на застраховане, са наводнание, пожар и земетресение, буря и градушка, авария на ВиК инсталации и удар от пътно превозно средство. Средно за страната една полица варира между 80 и 180 лв, за да защитиш имуществото си с покрити всички рискове, плюс кражба. Плащането може да се разсрочи на две или четири вноски.

Съществува недоверие към застрахователите и вината частично споделя браншът, смята застрахователят. Брокерите невинаги обясняват добре на клиентите срещу какво са защитени. Масовата практика е клиентът на място да търси възможно най-евтиния продукт – сключват се застраховки например срещу 30 или 40 лв годишна премия, но всъщност застрахователят не е обяснил на потребителя, че това не го защитава достатъчно.

Освен това клиентите очакват, че ако застраховат къщата си за 100 000 лева, при бедствие ще получат 100 000 лв. Това не е така – ще получат около 70% от сумата. До 80% се получава при сключване на зстраховка срещу всички рискове от природни бедствия и аварии. 100% не се получават.

При авария клиентът получава защита на движимото имущество в дома си, ако е включена такава клауза в застрахователната полица. Някои застрахователи забравят за подсетят клиентите за тази особеност. За да влязат движимите вещи в застраховката, клиентът трябва да представи документи за тях, напомни Петкова.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК