fbpx

Адв. Силвия Петкова: Протестиращите трябва да съдят МВР

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Това бе категорично заявено от адвокат Силвия Петкова в предаването „Студио Хъ“ по телевизия 7/8

Такива решения на ЕСПЧ са взимани по отношение на Турция например, допълни юристът. По думите ѝ нас става въпрос повече за политическа воля.

Над националните законодателства се прилага Хартата за защита на правата на човека. Няма как да има намеса в основните права на човека без, чрез тази Харта, да се гарантира спазването им, над вътрешните законодателства. Законът за движение по пътища не може да е основание да се нарушават основни човешки права.

Не само могат, а би трябвало да носят отговорност полицаите, които премахнаха палатките от блокадите. МВР е администрация, а всяка администрация следва да спазва установения ред. Съдът следва да бъде сезиран за това. Категорично гражданите трябва да заведат дела за нарушаване на човешките им и граждански права.

Смисълът на правото е, когато се прилага и когато гражданите си търсят правата. Когато работник не се яви на работа той бива уволнен или му се налага наказание. Протестиращите днес изразяват като „работодатели“ недоволството си към народните представители, които не са на работните си места и не си вършат работата.

Във всяка една демократична държава, когато има проблем и когато гражданите излязат да искат оставката на властта, тя си я подава.

Добрата новина е, че тези по-образовани хора решиха да вземат нещата в свои ръце. Това е едно много добро начало. И в други европейски държави точно това упражняване на правото на събрание е довело до подобряване на политическата системи и управлението на държавите.

Блокадите реално, така както са разположени, не създават чак толкова сериозни затруднения, каквито създава всеки един от редовните ремонти в столицата.

Съдът по правата на човека най-вече се съобразява с това до колко е нарушено правото на другите. Ако погледнем реално към блокадите, те не затрудняват по такъв начин движението, че да причиняват нарушаване правата на другите. Не се създават сериозни затруднения и при обходните маршрути, защото те не са чак толкова далече и не нарушават до толкова голяма степен правата на другите граждани. Има установена практика на ЕСПЧ, в която се разглеждат тези моменти.

Най-тежката форма на протест е, когато управляващите не желаят да се съобразят със своя суверен. При всички случи трябва да се търси баланс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *