Не бъдете безразлични! Споделете новината:

От самото начало тезата ми е, че липсва необходимостта на неотложност, тъй като тримата вече са разпитани. Това каза на брифинг Менко Менков, адвокат на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия правителствен говорител Севделина Арнаудова, по повод днешното решение на Софийския градски съд за арестите на тримата. 

По-рано днес Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура искания за съдебна санкция по извършените действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Борисов, Горанов и Арнаудова. В досъдебното производство прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо, пише в определението си съдия Вера Чочкова.

Проверката се извършва по сигнал от БОЕЦ, в който се съдържа само информация от медиите, неща, които в последните 2 г. г-н Божков многократно е казвал. Защо управляващите са се насочили само към него, няма как да знам, заяви адв. Менков.

С разпита на премиера Петков от проверка се превръща в досъдебно производство. Това обаче е незаконосъобразно. По закон разследването на членове на Министерски съвет, каквито са били Борисов и Горанов към момента на започване на разследавнето, може да се извършва само от следователи. Претърсванията и изземванията отново са извършени в условията на неотложност, каквито отново не присъстват в закона, добави юристът.

Изводите, които правя, са недвусмислени – липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да определи каквито и да е протоколи. Първо, липса на неотложност, в преписката няма дани, че някои от изискванията за неотложност може да са налице. Нито Борисов, нито Горанов, нито Арнаудова са избягали или са направили опит да се укрият. Става въпрос за един много минал период от 2014-та до 2019 г., в момента г-н Божков се намира в Дубай и е смешно да се мисли, че някой от Борисов, Горанов и Арнаудова може да му повлияе с нещо. Второто важно основание е липсата на компетентност. Никой български съд не може да одобри действия на некомпетен орган. Произнасянето на съда е в смисъл, че не е налице неотложност и е налице извършване на дейност от некомпетентен орган. Същото щеше да бъде някой от нас да отиде, направи претърсване и да занесе документите в прокуратурата, посочи адвокатът на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Изводът от всичко това е, че съдът е обявил за незаконосъобразни действията на разследващите, подчерта той.

Утре сутринта ще внесем преписките в Административния съд и ще искаме чисто юридически да се произнесе по законосъобразността на задържането, тъй като според нас то е незаконосъобразно, обяви адв. Менко Менков.

Считам, че законът е използван неправомерно и се целяло съвсем друг ефект, добави той.

Попитан дали можем да очакваме повдигане на обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова, юристът заяви: „В закона пише, че обвинение се повдига след събиране на доказателства, а в момента няма нито едно доказателство“.

По думите му в домовете на тримата вече не могат да се извършват претърсвания по неотложност. Такива могат да се правят само след разрешение на съда.

 

 

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК