Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Десетки автокъщи са пред фалит след разрушителните градушки, които удариха България в последните 2 дни. Най-сериозно изглежда е положението във великотърновското село Шереметя.

Във великотърновското село Шереметя десет автокъщи са пред фалит и разпродават на безценица колите, изпотрошени от градушката. „Даваме ги на 50%, обаче се притеснявай дали ще има такива майстори, толкова стъкла. Идваха от София хора, които искат по 3-4 хиляди лева за изправяне на автомобил. Това е висока цена и не можем да се справим с толкова много автомобили“, обясни Петър Стоянов, собственик на автокъща. Собствениците на автокъщи се надяват на помощ от държавата, за да покрият най-спешните си разходи.

Стотици семейства от двете страни на Стара планина прекараха нощта под покриви, буквално надупчени от градушката. Трудът на земеделци с хиляди декари на юг е опустошен, а шофьори вече чакат по списък с месеци напред за ремонт на счупени автомобили.

В Нова Загора, при единствения майстор за смяна на автостъкла, чакат 500 души. Списъци има и в близките градове. „Чакам за ред дали ще има стъкло, защото може да се смени и след един месец. Ако отида в друг град да си сменя стъклото, трябва да кача колата на репатрак, да си платя“, казва Живко Димитров, един от потърпевшите шофьори.

Заради извънредната ситуация полицията временно спира глобите по пътищата. „С КАТ сме се договорили да има толеранс към шофьорите. Всяко семейство има счупени стъкла, няма как всички коли да бъдат поправени за няколко дни“, обясни Галя Захариева, кмет на община Нова Загора. Смяната на стъкло обаче остава за сметка на шофьорите и струва от 250 до 1000 лева.

В социалните мрежи се появиха спекуланти, предлагащи услуги за смяна на автостъкла, някои от които са откровена измама. Въпреки че са отворили извънредно и в почивен ден, автосервизите ще работят без надценка.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК