fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Автобусните превозвачи планират да започнат от 13 декември символичен протест, който да стане ефективен от 13 януари.

Причини за недоволството им са нерегламентираният превоз, липсата на средства за финансиране на бранша, на ясна законодателна рамка, елементът „бонус-малус“ при застраховката Гражданска отговорност и неяснотите около тол системата. Това обясни за БНР Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта и член на Националното сдружение на автобусните превозвачи и на Конфедерацията на автобусните превозвачи, която обединява сдруженията в автобусния сектор.

Тя отчете, че проблемите, които превозвачите са поставили в началото на тази година на среща при премиера Борисов, не са били разрешени.

В бюджета за догодина са „предвидени повече средства за субсидии компенсации, които отново няма да бъдат достатъчни, но все пак имаме някакъв напредък. Но проблемът не е само предоставянето на тези средства и в начина им на разпределение. В момента големите градове усвояват почти цялата субсидия и за останалите общини остават много малко средства, много малко като компенсация“.

В Шуменско има населени места, които рискуват да останат без транспорт догодина, обясни Милтенова в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Масово се съкращават транспортните схеми, допълни тя:

„Ако хората са имали транспорт всеки ден, сега имат през ден. Ако са имали през ден, имат през два…“.

Милтенова изтъкна, че ако се въведат предложенията за бонус-малус и тол системата, според МРРБ би това да се отрази с около 7% на цените, но според превозвачите завишението „ще бъде много по-голямо“.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.