Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Автобусните превозвачи планират да започнат от 13 декември символичен протест, който да стане ефективен от 13 януари.

Причини за недоволството им са нерегламентираният превоз, липсата на средства за финансиране на бранша, на ясна законодателна рамка, елементът „бонус-малус“ при застраховката Гражданска отговорност и неяснотите около тол системата. Това обясни за БНР Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта и член на Националното сдружение на автобусните превозвачи и на Конфедерацията на автобусните превозвачи, която обединява сдруженията в автобусния сектор.

Тя отчете, че проблемите, които превозвачите са поставили в началото на тази година на среща при премиера Борисов, не са били разрешени.

В бюджета за догодина са „предвидени повече средства за субсидии компенсации, които отново няма да бъдат достатъчни, но все пак имаме някакъв напредък. Но проблемът не е само предоставянето на тези средства и в начина им на разпределение. В момента големите градове усвояват почти цялата субсидия и за останалите общини остават много малко средства, много малко като компенсация“.

В Шуменско има населени места, които рискуват да останат без транспорт догодина, обясни Милтенова в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Масово се съкращават транспортните схеми, допълни тя:

„Ако хората са имали транспорт всеки ден, сега имат през ден. Ако са имали през ден, имат през два…“.

Милтенова изтъкна, че ако се въведат предложенията за бонус-малус и тол системата, според МРРБ би това да се отрази с около 7% на цените, но според превозвачите завишението „ще бъде много по-голямо“.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US