Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Австрийското правителство е разработило пакет от нови антитерористични мерки за борба с екстремизма и политическия ислям след терористичния акт във Виена. Той предвижда наблюдение на екстремистите с помощта на електронни гривни и възможност да бъдат лишавани от австрийско гражданство. Това съобщи канцлерът на Австрия Себастиан Курц, предаде БТА.

„Този пакет от мерки има две големи цели. Първо, последователни действия по отношение на терористите и опасните елементи, за да бъдат австрийците защитени. Второ, решителни мерки срещу идеологията, която стои зад тях, срещу политическия ислям, който е в основата на тероризма“, отбеляза Курц на пресконференция.

Канцлерът съобщи, че към момента в Австрия има над 300 чуждестранни терористични бойци, които са били в Сирия и Ирак или са били спрени при опит да заминат за тези региони на конфликти, за да се присъединят към въоръжени групировки.

Новите мерки предвиждат екстремистите да бъдат следени с електронни гривни, след като излязат на свобода от затвора, терористите да бъдат поставяни в специални центрове за задържане под стража, възможност да бъде отнемано австрийското гражданство при осъждане за тероризъм и лишаване от правото да се управлява автомобил.

Във Виена на 2 ноември беше извършен терористичен акт, жертви на който станаха четирима души, а 22 бяха ранени. Нападателят беше ликвидиран от полицията, той се оказа привърженик на терористичната групировка „Ислямска държава“.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК