Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Хаос и огромни опашки очакват пътниците, ако страните от ЕС не координират по-добре въвеждането на COVID-сертификатите. За това предупреждават организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа.

Системата за цифрови COVID-сертификати за пътуване на ЕС трябва да влезе в сила в четвъртък. Международният съвет на летищата, организацията „Авиокомпании за Европа” и Международната асоциация за въздушен транспорт предупредиха в писмо националните лидери, че рискът от хаос е реален и има голяма фрагментация и много различия в подхода към сертификатите в отделните страни.

Дигиталните сертификати имат QR-кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу COVID, преболедували са неотдавна и в следствие на това имат имунитет, или са с негативен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от 1 юли, но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

В писмото се казва, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига, а националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на QR-кодове, се допълва в писмото.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК