Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Всяка седмица още петима души може да се похвалят, че имат депозит с над 1 милиона лева в него. Към края на март броят на влоговете на граждани със суми над 1 милиона е 1277, показват данни на БНБ. Това е абсолютен рекорд за времето откакто Централната банка публикува такива данни.

В рамките на една година депозитите на милионери са нараснали с 255 броя или с 25%. А общата сума в тези милионерски влогове се увеличава с 25,3% за година и надминава 3,5 млрд. лв. Именно при тези най-големи влогове има най-голям ръст. С намаляването на сумите по депозитите намалява и ръстът на натрупаните пари през последната една година. А при най-малките влогове дори има спад, пише „Труд“.

Депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. за година са нараснали с над 20 на сто и към края на март са 18 222 броя. Голямо е увеличението и на влоговете на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. – с 19,2% за година, до 2633 броя.

Интересно е, че през тримесечието от януари до март депозитите със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. са намалели с 13 броя. Това означава, че собствениците на тези пари или са добавили някаква сума към спестяванията си и вече имат депозити с над 1 млн. лв. в тях, или са похарчили част от спестяванията си, например за покупката на имот или за луксозен автомобил.

При всички останали влогове на граждани със суми над 5 хил. лв. в тях има увеличение през първото тримесечие на годината. Като колкото по-малка е сумата в банковата сметка, толкова по-малко е увеличението.

При депозитите със суми между 100 хил. и 200 хил. лв. увеличението за година е с 10,2% до над 87,7 хил. броя. Докато при влоговете с между 5 хил. и 10 хил. лв. в тях увеличението е само с 1,1% до 795,8 хил. броя.

При по-малките влогове дори има спад – както на броя им, така и на натрупаните средства в тях. Това означава, че докато хората с големи финансови възможности трупат още повече пари по банковите си сметки, хората с най-малки спестявания са принудени да теглят пари, за да закърпят семейния бюджет.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.